måndag 2 augusti 2010

Lasagne

Kände att det var ett tag sedan man åt pasta, så lasagne fick det bli. Köttfärssåsen är en variant av lillasysters i brist på kryddor hemma. Nästan lika god. Chokladsåsen ni ser på bilden är Crema di Balsamico :)
(Måtten i recepten är bara på ett ungefär...)

Lasagne (4 pers)
ugn 200˚C

Tomatsås:
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar hela tomater
½ dl tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 msk balsamvinäger
socker
salt
svartpeppar
chiliflakes
basilika
Bryn den finhackade löken i lite smör. Pressa i vitlöken. Häll över tomaterna och tomatpurén. Smula ner buljongen. Smaka av med balsamvinäger, socker, salt, svartpeppar, basilika och chiliflakes. Låt stå och puttra medan du sätter igång med köttfärsen.

Köttfärsen:
500g köttfärs
1 köttbuljongtärning
ca 1 dl rött vin (smaksak!!!)
svartpeppar
salt
Bryn köttfärsen i smör. Smula ned köttbuljongen och häll i en skvätt rött vin. Salta och peppra. Tänk på att buljongen i sig är salt. Blanda ner köttfärsen i tomatsåsen. Låt alltsammans stå och småkoka ytterligare några minuter så får den mera smak.

Bechamelsås:
6 dl mjölk
50 g smör
1 dl vetemjöl
Peppar
Salt
ost
Smält smöret. Ta av kastrullen från plattan och rör ned mjölet. Rör om så att mjölet löser sig i smöret ordentligt. Slå i hälften av mjölken så att den blir slät och fin. Slå i resten och ner med riven ost. Låt sjuda på låg värme i ca 10 min.

Ta en något djupare ugnsform och grunda med lite bechamelsås. Lägg därefter på ett lager plattor. Fortätt att varva köttfärssås, bechamel och pasta. Avsluta med ett sista lager av köttfärssås och bechamel. Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.

1 kommentar:

  1. Gott! Själv fick man pyttipanna idag...

    Jag brukar dock låta allt koka samman minst typ 20 min. Ju längre det kokar destogodare =)

    SvaraRadera