söndag 5 september 2010

Söndagsstek

Nu står middagen på spisen. Ikväll blir det en riktig söndagsmiddag. Sådan mat man fick då man bodde hemma. Det blir porterstek. Önskar att vi hade en burk av mammas hemgjorda svartvinbärsgelé. Jag får göra extra mycket sås istället :P



Ingredienserna till måltiden


Porterstek
(6-8 port)

Ingredienser
1 ¼ - 1 ½ kg benfritt nötkött av t.ex. rostbiff, innanlår eller fransyska
1 flaska porter eller mörkt öl (33 cl)
½ -1 dl outspädd svarvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar

Sås
8 dl sky
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Gör så här
1. Häll porter, saft och soja i en gryta. Klyfta den skalade löken och lägg den med vitlök, kryddor och buljongtärningar i grytan. Koka upp.
2. Sätt i en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
3. Lägg ner köttet i porterblandningen. Sjud under lock tills termometern visar 75˚, ca 1-1,5 timme. Vänd steken under tiden.
4. Sila skyn i en kastrull. Koka upp och red av med mjölet utrört i grädden. Sjud såsen ca 5 minuter.
5. Skär upp steken när den har ”vilat” ca 20 minuter och servera med kokt potatis, ättiksgurka och grönsaker.

2 kommentarer:

  1. Nu har jag inga vinbärsbuskar så jag kan göra gelé.
    Men jag måste fråga vad ska du ha tandtråden till? :0)

    SvaraRadera
  2. Ha ha nu ser jag det är inte tandtråd utan en påsklämma :o) haha..

    SvaraRadera