lördag 11 september 2010

Lakritskola

Chokladfabrikens lakritskola går inte av för hackor. Men eftersom jag inte har dem nästgårds och verkligen var jättesugen på dem så gjorde jag egna. Smaken är inte långt ifrån originalet men man kan se att de är hemmatillverkade :P Receptet är taget från recept.nu



Ingredienser
Ca 60 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Gör så här
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.

2. Krossa karamellerna i en mortel.

3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då.

4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!

6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

5 kommentarer:

  1. Måst nog komma till el stockholmo så man får smaka ;)

    SvaraRadera
  2. Då får du skynda dig hit innan de tar slut :)

    SvaraRadera
  3. De var verkligen goda. Smakade lika gott som chokladfabriken!

    SvaraRadera
  4. KARIN Dom var jättegoda. Jag åt flera.. Först åt vi en god middag. Som jag ska göra när jag kommer hem Det var verkligen MUMS.

    SvaraRadera