Ingredienser
Ca 60 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Gör så här
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna i en mortel.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
Måst nog komma till el stockholmo så man får smaka ;)
SvaraRaderaDå får du skynda dig hit innan de tar slut :)
SvaraRaderaDe var verkligen goda. Smakade lika gott som chokladfabriken!
SvaraRaderaKARIN Dom var jättegoda. Jag åt flera.. Först åt vi en god middag. Som jag ska göra när jag kommer hem Det var verkligen MUMS.
SvaraRaderaåh va gott!
SvaraRadera