
Receptet är till 4 limpor.
Ingredienser:
1 liter vatten
2 pkt jäst, blå
½ tsk salt
1 påse farinsocker
3-4 ägg
Ca 2 kg rågsikt
Pensling:
smör
mjölk
1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet (37˚C) och rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl men spar lite till utbakningen.
3. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin, tills den känns smidig.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 30 min, dubbel storlek.
5. Dela degen i fyra delar och forma dem till limpor.
6. Lägg limporna på bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter. Sätt ugnen på 175˚C (varmluftsugn).
7. Grädda i 30 minuter. Pensla med smält smör och mjölk.
8. Låt svalna på galler under bakduk.
Vad duktig du är. Visst var dom enkla att göra och väldigt goda.
SvaraRadera